تغذیه درمانی چیست؟
تغذیه درمانی چیست؟
تغذیه درمانی چیست؟
تغذیه درمانی یا همان (Medical nutrition therapy (MNT، روشی برای درمان بیماریها و علائم مرتبط با آن از طریق استفاده از یک رژیم مخصوص طراحی شده توسط پزشک متخصص تغذیه است. رژیم غذایی بر اساس پرونده پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی، معاینه عملکردی و تاریخ رژیم غذایی است. به عبارت دیگر، تغذیه درمانی به معنای استفاده از خدمات خاص تغذیه برای درمان بیماری، آسیب یا شرایط خاص است. این مبحث در سال ۱۹۹۴ توسط انجمن تغذیه آمریکا برای بهتر شدن فرآیند تغذیه درمانی، معرفی شد. این فرآیند شامل ارزیابی وضعیت تغذیه مشتری، مشاوره و استفاده از مکملهای غذایی تخصصی میباشد.
اهمیت تغذیه درمانی
به طور معمول، افراد مواد مغذی مورد نیاز بدنشان را از طریق رژیمهای غذایی معمول روزانه و از طریق غذاهایی که وارد بدنشان میشود، تامین میکنند. با این وجود، در طول زندگی شرایطی مانند بیماری، ناراحتی، استرس و غیره به وجود میآیند که مانع از جذب مواد مغذی کافی و مورد نیاز بدن میشوند. در این شرایط تغذیه درمانی به کمک شما آمده تا فضای خالی ایجاد شده توسط آن شرایط خاص را برایتان پر کند. این امر میتواند حتی به شکل تغذیه پزشکی نیز باشد. شناخت بهتر مواد غذایی، انتخاب و استفاده صحیح از آن به شما کمک میکند تا علاوه بر رفع نیازهای تغذیهای، نیازهای عاطفی و روانی خود را نیز بهبود بخشید و در نتیجه تندرست، شاداب و سرحال باشید که این موضوع تاثیر زیادی در بهبود کیفیت زندگی، کسب و کار و موفقیتهای آیندهتان دارد.
از کاربردهای تغذیه درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
کمک به درمان ناباروری
تغذیه غلط و روشهای نامناسب زندگی موجب شده است تا غذاها و محصولات محلی و پرارزش جای خود را به فست فودها، محصولات صنعتی و تنقلات بی ارزش دهند. این امر باعث کاهش توانایی و ضعیفتر شدن بنیه جسمی و جنسی افراد میشود. تغذیه درمانی شیوه زندگی و رژیم غذایی شما را اصلاح کرده و با جایگزینی مواد مغذی و سالم، سلامت جسمی و جنسی شما را بهبود میبخشد.
-
پیشگیری از بیماریهای خطرناک
بسیاری از بیماریهای خطرناک، به ویژه سرطان و بیماریهای عفونی و بیماریهای قلبی و عروقی، منشا تغذیهای دارند. خوردن مداوم غذاهای پرچرب، انواع سسهای صنعتی، مصرف بیش از حد نمک، مصرف زیاد شیرینیها و مواد قندی و بسیاری موارد دیگر، خطر ابتلا به سرطان، دیابت، فشارخون و مشکلات قلبی و عروقی را افزایش میدهد. تغذیه مناسب با تقویت سیستم ایمنی از بروز بیماریهای عفونی و پیشرفت آنان جلوگیری میکنند. بنابراین بسیار لازم است در مورد مواد غذایی و میزان مصرف آنان شناخت داشته و نسبت به رعایت آنان در رژیم غذایی خود توجه داشته باشیم.
-
بهبود افسردگی
گسترش روزافزون انواع مشکلات زندگی، استرسها و فشارهای عصبی و روانی باعث شده است تا متاسفانه روند بیماری افسردگی در میان افراد و همچنین در ردههای سنی مختلف، به خصوص جوانان، افزایش یابد. افسردگی درجات و انواع مختلفی دارد که اگر با علایم جسمی ترکیب شوند، میتوانند یک سندرم را تشکیل دهند. داروهای شیمیایی ضد افسردگی در بسیاری موارد نه تنها روند بیماری را بهبود ندادهاند بلکه باعث تشدید آن نیز شدهاند. این داروها عوارض دیگری چون بیخوابی، افزایش حساسیت، کاهش فشار خون، توهم، سرگیجه، چاقی مفرط دارد و آسیب زیادی را به کبد میزنند.
رژیم غذایی مناسب سلامت روانی انسان را بهبود میبخشد، ازینرو متخصصان تغذیه بر این باورند که تغذیه مناسب میتوان تا حد زیادی و به طور طبیعی بیماری افسردگی را بهبود بخشید. برای این منظور، متخصصان مصرف غذاهایی سرشار از ویتامینهای گروه ب هستند، مانند غلات، سبزیجات، تخم مرغ و ماهی تازه را توصیه میکنند.
-
کنترل وزن و قند خون در بیماران دیابتی
بیماری دیابت به عنوان یکی از شایعترین اختلالات متابولیک است که درمان آن در برگیرنده ۳ اصل عمده، شامل افزایش فعالیت فیزیکی، درمان تغذیهای و درمان طبی است. در این بین رژیم درمانی نقش حساسی را در زمینه کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت ایفا میکند. طی یک پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد دریافتهاند که تغذیه درمانی، نقش مثبتی را در بهبود وضعیت کنترل قند خون در بیماران دیابتی دارد.