میوه خشک و فواید آن | غذای مورد علاقه
میوه خشک و فواید آن
خب بدونه حاشیه شروع میکینم:
- میوههای خشک:
بهترین جایگزین برای هله هوله ها محسوب میشوند. میوه های خشک یا برگه ها همان میوه های تازه ای هستند که به دو صورت خشک می شوند: طبیعی (آفتابی) و یا با دستگاه (صنعتی) مانند: خرما، کشمش، انجیر، سیب، انبه، کیوی، موز. میوههای خشک را می توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد، بنابراین این محصولات جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل آن می باشد. میوه خشک منبع غنی ویتامین های آ و ب و املاح معدنی مانند آهن،فسفر،پتاسیم و غیره هستند. از آنجایی که میوه خشک فاقد آب میباشد، فاسد شدن این محصول در مقایسه با خود میوه زمان بیشتری طول میکشد. این درحالیست که اگر میوه به روش طبیعی خشک شود، بیشتر خواص یک میوه تازه در میوه خشک حفظ میشود.
- میوههای خشک:
به راحتی هضم می شوند و باعث تصفیه خون و پاکسازی معده و روده می گردند. از آنجایی که شهرستان شهریار در جنوب غربی پایتخت به برکت باغات و زمین های زراعی فراوانش از گذشته تاکنون قطب تولید میوه و ترهبار کشور بوده است، به همین خاطر شهریار یکی از قطب های تولید میوه خشک کشور محسوب میشود.
کشمش فرآورده خشک شده انگور است که با استفاده از ارقام مختلف و با روش های متفاوتی تهیه می شود. ایران از جمله صادرکنندگان بزرگ کشمش در جهان است و تاکستان بزرگترین قطب تولید کشمش کشور می باشد. در ایران بیش از ۴۰ نوع انگور کشت داده میشود که در سطح دنیا یک رکورد بینظیر است. برخی از انواع انگور و کشمش مستقیما صادر میشوند.
انجیر خشک از اصلی ترین محصولات میوه های خشک به حساب می آید که شهرستان استهبان تولید کننده اصلی این میوه می باشد. از قدیم در ایران و بواسطه اقلیم چهار فصل موجود در آن، انواع میوهها به روشهای سنتی و طبیعی خشک شده و برای مصارف فصول سرد انبار میشده است ولی به جرات می توان گفت تا چندی پیش هیچ کس از این که می توان میوه خشک شده را به عنوان کالایی تجاری در نظر گرفت که بتواند به عنوان یکی دیگر از محصولات غیر نفتی در حوزه صادرات، ارزآوری چشمگیری برای کشور به ارمغان آورد، اطلاعی نداشته است. اما در حال حاضر تولید و فروش میوه خشک در بازارهای داخلی و برون مرزی به یکی از شاخه های تجاری مورد توجه تبدیل شده است که افراد بسیاری به این حوزه روی آورده اند.
از دید صنعتی نیز برای نخستین بار در سال ۱۳۸۶ محققان ایرانی در کرج موفق شدند تا با فرآیندهای فرایینگ و اسمز انواع میوه های تازه را خشک نموده و با نام جدید چیپس میوه روانه بازار مصرف کنند که این امر را می توان دریچه ای برای شروع تجارت این محصول در کشور دانست. شرایط اقلیمی خاص و هزینه بالای حمل و نگهداری میوه و هزینه بالای حمل و نگهداری میوه در بسیاری از کشورها، سبب شده تا برای جبران کمبود میوه به میوه های خشک رو آوردهاند.
چند دلیل استقبال از میوه های خشک شده: حمل و نقل آسان ، عدم نیاز به سرد خانه، پایین آمدن هزینه حمل و نقل به خاطر سبک بودن، بسته بندی آسان ، دور ماندن محصول از فساد و حشرات ، منع شدن بعضی افراد از خوردن میوه خام به خاطر بیماری، تزیین مجالس گوناگون با میوه خشک.
هرمحصول تولیدی ضایعاتی به همراه دارد؛ لذا ضایعات به دست آمده از تولید انواع میوه خشک می تواند به عنوان کودهای ارگانیک به منظور خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. بدلیل وجود خواص زیاد است که میوه های خشک و برگه ها را می توان به عنوان یکی از میان وعده های سالم، مغذی و مفید برای تمام گروههای سنی معرفی کرده و می توانند جایگزین خوبی برای چیپس و پفک به خصوص در کودکان باشند.